12...4546>
Lukács Géza 2021. 05. 12. 21:38

 

Üdvözlöm dr úr.vagy dr nö.Az lenne a problémám hogy a herezacskóm 2.5 éve válladékozik .E miatt nem tudok dolgozni sem .Állando tisztálkodásra van szükségem.mert kimarja a combomat a gennyes válladék tanácsot szeretnék kérni mit tegyek.Mert félek elmenni orvosoz.elöre is köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 13. 13:07
Ez az állapot semmiképpen nem maradhat így, biztosan nagyon kellemetlen. Sajnos rá kéne szánnia magát, és elmenni bőrgyógyászhoz, másképpen nem biztos, hogy nem romlik tovább.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
TR 2021. 05. 07. 23:33

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a HPV vírus az esetleges közvetítő tárgyakon, konkrétabban a törölközőn mennyi ideig életképes (60 fokos mosás után, 4 napig szárítón hagyva) illetve meddig képes fertőzni? Méhnyaki mintából lett igazoltan kimutatva. Több hónapja kezelve van a párom (immunerősítés, papilocare hüvelygél, illetve az emiatt kialakuló gyulladásos elváltozásra kúp) Intim területre ugyan közvetlen nem ért az adott törölköző, csak bugyiban feküdt rajta a párom, tehát törölközni nem törölközött vele.

Azért teszem fel ezt a kérdést, mert a 60 fokos mosás után, 4 napig a szárítón volt és utána én azt a törölközőt használtam a hajam, illetve az arcom megtörlésére, és azért a szemem környékére is ért a törölköző törlés közben. Kérdésem, hogy ebből lehet bármi féle problémám (értelemszerűen a szememre gondolok) vagy teljesen feleslegesen van ez az aggodalom a fejemben?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 08. 09:29
Megnyugtatnám, a mosás során a HPV elpusztul. A nemi szervi HPV fertőzést okozó típusok számára a nemi régió az ideális élőhely, nem fognak arcra, szemre terjedni, emiatt ne aggódjon.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Diána 2021. 05. 06. 00:59

Kedves Doktornő!

2 éves utolsó vérvételen milyen értékekkel tekinthető lezártnak a szifilisz, egészséges, fiatal panasz -és tünetmentes egyénnél? Titer megvan, 1:64-ről 1:4 lett. Az IgM/ blot fél év alatt negatív lett. Az IgG/ blot pozitív maradt sajnos és az IgM/ ELISA is mert 70,000-ről 34,000-nél megállt. IgM/CLIA pedig >45 lett. Bezavarhatja Epstein-Barr? Együtt jöttek, nagy kínzás volt, de most újra nézetem biztos eltűnt-e az Epstein-Barr. Orvos nem tájékoztat, sőt csak fél év múlva lesz kardiológia, szemészet, neurológia. Protokoll a fél év várakozás, vagy most kellene megoldanom magánban? Mi a további terápia vagy életmódbeli váltás, hogy negatív legyen az összes érték? Csak az IgM/blot negativitás kell ahhoz, hogy ne fertőzzek már?

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 06. 16:48
A labor értékek mérvadóak természetesen, de ezzel együtt ismerni kéne a klinikai tüneteket is, ahhoz, hogy egészen biztosan, személyre szabottan tudjak válaszolni. Fontos lenne például, hogy melyik stádiumban kezdték el kezelni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a kezelés utáni kontrollban, -ami általában 6 hónap, ebben néha eltér a gyakorlat-megfelelő titer csökkenés látható, akkor gyógyultnak tekinthető a beteg. A 2 éves "felszabadító" vizsgálat része elvileg a neurológiai, szemészeti stb. vizsgálat, a várakozásnak valószínűleg az az oka, hogy az orvosa szeretné hogy az RPR érték tovább javuljon. Végül is ez az érték is elfogadható, de nem tökéletes. Ennyi információ alapján azt mondom, kövesse az orvosa javaslatait, és fél múlva menjen vissza.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
An 2021. 05. 05. 19:32

Tisztelet Doktornő. Azt szeretném kérdezni,hogy a szifilisz második kiütéses stádiuma egő,viszketéssel is járhat? Valahol azt olvastam,hogy semmilyen tünetet nem okoz. (Nem viszket,nem fáj,nem ég) Valahol meg azt,hogy viszket. Még március elején volt egy meggondolatlan együttlétem egy prostituáltal. Az aktus óvszerben történt. Az orális szex mindkét részről sajnos nem. Aztán az eset után kereken 3 hét múlva egy pici pattanásszerüséget vettem észre a nemi szervemen,amit megpróbáltam kinyomni,de nem lehetett. Rövid időn belül egy pici,sebbes, csomó alakult ki,amit betadinnal kezeltem. Közben időpontot kértem a bőrgyógyásztól. Április közepére. Húgycsőből,és a pattanásszerű fekélyéből vett mintát,de vérvételét későbbre tervezett, május közepére. Mostanra mindkét kézfejemen, és mindkét labfejemen,lábujjamon,felkaromon,nyakamon,elszórtam viszkető, égő szúnyogcsípésre hasonló kiütések lettek. Ön szerint ez már a szifilisz második stádiuma lehet? Teljesen tanácstalan vagyok.

Válaszát előre is köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 06. 17:29
Szerintem a leírásból úgysem fogunk előrébb jutni, csináltasson egy tesztet, és kiderül. Március eleje óta elég idő telt el ahhoz, hogy megbízható eredményt adjon.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Petra 2021. 05. 04. 22:23

 

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy az Ureplasma alapvetően megtalálható a természetes hüvelyflórában? Mikortól számít kórosnak? Az immunrendszer erősítésével eltűnhet vagy visszaállhat a normális állapot vagy csakis az antibiotikumos kezeléssel?

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 06. 17:30
Része lehet a hüvely flórának, és nincs olyan jól definiált mennyiség, ami felett kórosnak számít. A hüvely normál flórájának erősítése mellett eltűnik, sőt, ez a megközelítés hatékonyabb, mint az antibiotikum.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
T.Ani 2021. 05. 02. 19:58

Tisztelt Doktornő!

11 éve, 2010-ben lett egy új párkapcsolatom, ami 2 hónap múlva véget is ért, mert kiderült, hogy a párom, amellett, hogy a régi barátnőjével is kapcsolatban maradt, emellett még egyéb hölgyemények szolgáltatásait is igénybe vette. Ezután elmentem egy teljes std szűrése (HIV, syphilis, clamidia, ghonorroea, ureaplasma, mikoplasma,hpv) mely mind negativ lett. Ekkor csak a méhnyakból vettek mintát+vérvétel volt. Egy picit megnyugodtam, de lett egy furcsa tünetem, a számban olyan érzés keletkezett, mintha valami bevonta volna a nyálkahártyát és hátsó fali garatváladék csorgásom lett. Emellett az áll alatti nyirokcsomó kb 1 hónap múlva borsónyi méretű lett, néha hőemelkedésem volt. Voltam fül orr gégészeten, többször is, minden negatív, azt mondták nincs váladékcsorgás, a nyirokcsomóknak ez a dolguk. 11 hónapig hol erősebb, hol gyengébb tünetek után kértem egy std vizsgálatot méhnyakból+ torokból is. A HIV, syphilis és az összes méhnyak minta negatív, viszont a torokból ghonorrea kitenyészett. Kaptam egy injekciót a mostani párommal együtt, akivel akkor már együtt éltem és a mai napig együtt vagyunk 10 éve monogám kapcsolatban. Neki egyébként semmilyen tünete nem volt. Az injekció után a kontroll vizsgálaton már negativ volt a torokváladékom. De a garatfali csorgás nem szűnt meg, ezt jeleztem is a doktornőnek, de azt mondta nyugodjak meg, meggyógyultam, a váladékcsorgást más is okozhatja, de az vagy fül orr gégészeti ok, vagy refluxtól is lehet. A tünetekkel megint el voltam egy darabig, aztán kezdődött elölről a fül orr gégészeti kálváriám: nyirokcsomó fájdalmak a nyakon is, váladékcsorgás. Végül a fül orr gégész csinált egy torok tenyésztést, eredmény: staphilococcus. Kaptam antibiotikumot, kontroll negatív lett. Nyaki UH: negatív, néhány reaktív nyirokcsomó, de itt is majdnem leteremtettek, hogy a nyakon ez teljesen normális. Fogászat negatív. Reflux negatív. Az évek teltek, tünetek hol erősebbek, hol gyengébbek, de fennálnak. Elmentem még egy torok std szűrésre, mert azóta rettegek, hogy mit kaphattam el. Go, clamidia, herpes, HPV negatív. Aztán 2014-ben colitis ulzerozát diagnosztizáltak nálam. Ez viszonylag rendben van, csak Pentasat szedek. 2017-ben január-február köhögés, folyamatos hőemelkedés, nyirokcsomó fájdalom , torkom nem fájt. Tüdő rtg negatív, nagy labor negativ. Március: övsömör az egyik karomon. Június ,egyik napról a másikra köhögés, felső légúti torok fájás nincs, csak hőemelkedés(max37,3). 2019 nyár: tenyeremen viszkető vízszerű hólyagocskák. Ez már pár éve folyamatosan előjött, de csak az ujjakon kis területen. Bőrgyógyászaton azt mondták dishidrosys, menjek góckutatásra. 2019. ízületi fájdalom az ujjakban, reumatológia labor: CRP negatív, a reuma faktor emelkedett. Kenőcsöt kaptam az ujjaimra, CU miatt gyógyszert nem. 2020. januártól folyamatos hőemelkedés (37-37,5) 7 hónapon át minden nap. Köhögéssel indult ez is megfázásos tünetek nélkül, csak köhögés, hőemelkedés, nagy fokú fáradtság, rossz közérzet. Újabb tüdő rtg negatív, hasi UH negatív, labor negatív, CRP is. Fogászat negatív, nőgyógyászat negatív, immunológia, néhány panelt csináltak, negatív, egyedül az Rf magasabb. Fül orr gégész: arcüreg CT: Pansinusitis, az összes üregre kiterjedő krónikus gyulladás. Műteni még nem kell, szteroidos orrspray javasolt több hónapig. Használtam, de a váladékcsorgás orrdugulás maradt. Gasztroenterologushoz évente járok kontrollra, CU-m a hőemelkedéses időszakokban nem volt aktiv. 2021. április: újra kezdődő köhögés, hőemelkedés, nagy fokú fáradtság, rossz közérzet. Újabb tüdő rtg negatív, labor: CRP negatív, limfocita kicsit határérték alatt, vashiány. Covid tesztjeim mind negatívak, nem voltam Covidos, az első oltást háziorvosom javaslatára a hőemelkedés ellenére 3 hete megkaptam. Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, de nagyon el vagyok keseredve, senki nem tudja mi bajom, úgy érzem nem vették komolyan a fül orr gégészeti panaszt és a váladékcsorgást, így krónikus Pansinusitis-ig jutottam. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint okozhatja e egy 11 évvel ezelőtti olyan std, ami a garatból felkerült a melléküregekbe? Vagy van e olyan fertőzés amit akkor elkaphattam és az lappangva nyirokcsomó fájdalommal néha előjön? Köszönöm, ha válaszol, már tényleg nem tudom hová forduljak.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 05. 06. 17:41
Megértem, hogy el van keseredve, az mindig aggasztó, ha nem derül ki, mi okoz egy visszatérő panaszt. Azt nem gondolom, hogy bármilyen STD került a melléküregbe, vagy egy elmaradt kezelés következménye lenne. Ezek inkább anatómiai, vagy immunrendszeri okok miatt alakulnak ki, melyet elég nehéz befolyásolni. A lassan kialakuló betegségeknél sajnos előfordul, hogy hosszú idő telik el, mire egyértelműek lesznek a tünetek, gondolok például egy autoimmun betegségre. Forszírozni egy ponton túl nincs értelme, a leírása alapján rendesen utánajárt minden problémának. A szerteágazó panaszokhoz nem tudok érdemben hozzátenni, de az STD vonalat szerintem lezártnak tekintheti.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
J.józsef 2021. 04. 28. 21:48

 

Tisztelt doktor nő makk gyuladással fordultam orvoshoz mely csúnya látványt nyújtott ill fityma szükületet okozott mennem kellett unguentum ad vulerna krémmel amíg a tenyésztés eredménye meg nem lett ez idő alatt látszólag rendbe jött . Viszont a labor valamilyen baktériuot mutatott ki melyre Aksolint kell napi 2 alkalommal szednem .Kétt napja nem kentem be és 3 napja szedem a gyógyszert és a külső tünetek ( szürkés szín és furcsa hártya szerü vmi ) megint megjelentek . Nyugtatgatom magam hogy csak az antibiotikum hatására védekezik a baktérium és hallottam olyat hogy ilyenkor felerősödnek a tünetek de valójában nem tudom és azt sem hogy mit tegyek. Kérem segítsen!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 29. 11:32
Nagyon pontos választ nem tudok adni, mivel nem láttam a tünetét, és a diagnózist sem tudom. Így azt tanácsolnám, hogy az antibiotikumot szedje végig, de a krémet hagyja abba. Csupán szappannal-vízzel tisztítsa, és legyen szárazon, krém nélkül. Ha beindul egy nagyon lassú javulás, akkor szépen be fog gyógyulni, ha nem, vagy netán romlik, akkor vissza kell menni az orvoshoz.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Kata 2021. 04. 26. 21:37

Tisztelt doktornő!

Januárban condylomák (hpv6) jelentek meg az anális régióban (nem volt sosem anális közösülésem). Szeptemberben volt egy alkalom amikor elszakadt az óvszer, időben észrevettük, tehát az ejakuláció a testemen kívül történt, de valószínűsíthetően akkor kaphattam el valamit, még akkor is, ha nem észleltem bőrelváltozást a partneren. A végbél, a vagina és a méhnyak tiszta. Lézerrel távolították el őket, majd 2 doboz Isoprinosint írtak fel 3x2/nap dózisban, kb 3 hét múlva újra megjelentek a tünetek, ezúttal a nagyajkakon, minden más tiszta, szintén lézeres eltávolítás, ezúttal Orthomol immun 1x tasak/nap. Március közepén újra megjelentek, amit ecseteléssel sikeresen leszedtek, újra felírták az Isoprinosint, majd a 2. doboz után folytatom az Orthomolt elvileg 3 hónapig. Azóta a nemi szerv környékén nincs újabb elváltozás, viszont a nyelvem hátsó részén 2 napja pattanásszerű elváltozások jelentek meg, és most borzasztóan kétségbe vagyok esve. Várom az std(hiv, szif..) tesztek eredményét, amire ma mentem el. A kezelőorvosom szerint szükségtelen felvennem a hpv elleni oltást, szerinte nem segít különösebben, habàr jeleztem hogy én nyitott lennék rá, amennyiben van értelme. Ön mit gondol erről? Valamint Ön szerint kihez kellene fordulnom ezekkel az elváltozásokkal a nyelv hátsó részén? Esetleg van valami információja arról, hogy hogyan történik ezek eltávolítása?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 29. 12:03
A nyelven észlelt eltérések miatt szájsebészetre kell menni, de nem valószínű, hogy a HPV okozott ott valamit, bár kizárni sem tudom.
Jelen helyzetben én javasolnám a védőoltást. Amíg az immunrendszere nem tünteti el a vírust, addig jöhet újabb szemölcse, tehát a lényeg az, hogyan tud az immunrendszerének segíteni. Bár a védőoltás megelőzésre való, semmiképp nem nevezném a beadását értelmetlennek, meglévő HPV fertőzés esetén sem.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Bátori Norman 2021. 04. 26. 12:39

Tisztelt Doktor Úr!

Előző héten hétfőn szexeltem egy nővel és elszakadt az óvszer (fizetős).

Keson vettem észre pár percig után csak.

Utána hazáértem pisi és furdés jól at mostam magam.

Pár órával később szexeltem a párommal is.

Kb 40 órával később egő erzés volt a makkomnál.

Mostam többször is hátha segít.

Még parfümmel le is fertőtlenítettem. Nem volt jo ötlet tudom

Nagyon megijdetem.

Folyást nem tapasztaltam az égő fajdalom elmúlt. Viszont 2. Napja enyhe folyást tapasztalok.

Párom elkaphatta?? kismama...

Nagyon idióta voltam, sose csaltam meg nem tudom mi ütött belém.

Rosszul vagyok magamtól, napok óta nem alszok. Május 14.re akartak időpontot adni STD tesztre.

Mi lehet a bajom?

Mit tegyek?

Magatehetetlen és elkeseredett vagyok.

Válaszát előre is köszönöm szépen!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 29. 12:06
Az egyetlen dolog amit tehet, hogy mielőbb megpróbálja elvégeztetni a teszteket. Ha húgycső folyása van, abból lehet legnagyobb eséllyel kimutatni a kórokozót, tehát amíg észleli, addig menjen orvoshoz. A húgycső folyással járó, akut húgycső gyulladás sürgős esetnek minősül, tehát, ha odamegy a területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozóba, nem fogják haza küldeni vizsgálat nélkül, bár az elképzelhető, hogy sokat kell várni. A másik lehetőség a magán ellátás, ahol 1-2 napon belül biztosan kap időpontot.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
D. Imre 2021. 04. 25. 20:04

Tisztelt DoktorNő!

Szeretnék tanácsot kérni, hogy legyen kiindulási pontom.

A comb hajlatban mindkét oldalon és/vagy a fenék vágatban is többször visszatérő erős viszketési inger jön elő. Ezért sokszor kivan pirosodva, hámsérűlés. Ritka esetben enyhe "vérzés". A sok vakarástól előfordul, hogy nagyob sérülés hámsérülés is keletkezik. Nehezen gyógyul.

A higéniával alapvetően nincs probléma. Töbször próbáltam betadin kenőcsőt (folyadékkal is) fertőleníteni plusz valamilyen sebbkezelő krémmel (bepangél, bepanten,stb) rásegíteni a gyógyulásra. Ilyenkor pár napokra enyhűl és elmúlik.

Külön törölközőt használok fürdés utána intimrészekre is.

Nincs aktív intim kapcsolat sem és fertőzőt sem vagyok (hiv hpv... a főbb tesztek közül negatív)

Mellé a fityma résznél is ritkábban előfordul pirosodás és enyhe viszketés.

Allergiára gondoltam, de cseréltem szinte mindent. Illetve ipari területeken dolgozok és sokszor vagyok idegen helyen, arra is gondoltam, hogy onnan irítál valami. Amikor több napot vagy hetet csak itthon vagyok, akkor a fityma környékén nem újúl ki a pirosodás.

Mit tanácsolna? köszönöm

Tisztelettel, Imre

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 29. 12:47
Ideális esetben bőrgyógyászati vizsgálat során fel lehet állítani a diagnózist, látatlanban nehezen. A leírása alapján elképzelgető, hogy egy bőr gomba okozza a visszatérő panaszokat. Amennyiben ez a helyzet, úgy rendszeresen lehet használni gomba elleni készítményeket az adott területre, elsősorban olyanokat, melyek szárítanak, pl. alkoholos oldatok, hintőporok. Ilyenkor a fő probléma a bőrön lévő nedvesség, különösen ha egész nap zárt ruházatban dolgozik, vagy sportol. Természetesen lehet, hogy egy ritkább állapot, vagy bőrbetegség okozza a panaszokat, de ez a legvalószínűbb.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Nagy Eszter 2021. 04. 22. 18:17

 

A tenyeremen és q talpamon hámlik a kezem és nagyon viszket mi okozhatja? Beszéltem telefonon bőrgyógyaszal ő szifiliszre esküszik mivel nemi életet élek

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 29. 12:51
Azért nem mindenkinek van szifilisze, aki nemi életet él, bár gondolni kell rá. Lehet allergia, pikkelysömör, vagy gyógyszer kiütés, de a legvalószínűbb, valamilyen lezajlott vírusfertőzés utáni bőrtünet. Bőrgyógyászaton lehetne kezelést kérni, amennyiben szükséges, a lehetséges okokat is ott tudják kivizsgálni (beleértve a szifiliszt)
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
S.Zsuzsa 2021. 04. 20. 08:59

Tisztelt Doktornő!

Alhasi panaszok, illetve derékfájdalom miatti szűrés során szervezetemben ureaplasma baktériumot találtak. Nőgyógyászomnál tegnap voltam, aki 200 mg-os Doxycyclint írt fel a kikezelésére, napi 2x 5 napi 200 mg a kikezelésre.

Idő közben voltam egy immunológus, infektológus doktornál, mert a panaszok mellé egyéb szetreágazó panaszok társultak (zsibbadás, csontfájdalmak). A doktor úr azt mondta, hogy fennállhat egy ún. SARA (a baktérium miatt felesleges túlzott immunválasz következtében ízületi gyulladás). Azt mondta, hogy amennyiben az antibiotikum kúra után nem javulnak a panaszok steroid lesz szükséges. Ő is Doxycyclint írt fel, de ő napi 2x 100 mg adagolásban, 20 napig. Elkezdtem szedni a doktornő verzióját (2x200 mg), de tanácstalan vagyok, hogy elegendő lenne-e az 5 nap, mivrl elég magas a csíraszám nagyobb mint 10.000, illetve a doktornő nem igazán hallgatta végig, azt, hogy ezen kívül milyen panaszok állnak fenn. Azt szeretném kérdezni, hogy nem kellene e az 5 nap (200mg x2) után folytatnom még 5 napig a kúrát 2×100mg-mal? Akkor a dózis egyezne a doktor úr által felírttal összességében. (Azért nem eleve a doktor úr által javasolt 20 napot fogadtam meg, mert az ismétlő szűrésre kb 10 nap múlva kell visszamennem a doktornőhöz)

Illetve idő közben covid elleni kínai vakcinát ajánlottak fel, erről mi a véleménye, nincs összefüggés, vagy várjak az oltás beadatásával?

Köszönöm előre is.

Szép napot kívánok!

Tisztelettel,

S.Zsuzsa

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 09:58
Mind a két téma, amit felvet, nagyon nehéz, és az orvosokat is megosztja.
Mivel jelenleg Önnek azért nincsen diagnosztizált immunológiai betegsége, csak egy gyanú, így véleményem szerint a korona vírus elleni oltást adassa be. Oltás nélkül szint biztosan előbb-utóbb megfertőződik, és annak súlyosabb szövődményei lehetnek, mint egy esetleges oltási reakció.
Az Ureaplasma nem számít kórokozónak, ha nagy számban kimutatható a méhnyakon ÉS egyéb gyulladásos jelek is vannak, (pl. méhnyak kenetben látott gyulladásos sejtek, fizikai vizsgálat során látható gennyes váladék csorgás a nyakcsatornából) akkor kell kezelni. Kontroll vizsgálat külön emiatt nem szükséges. Többszöri antibiotikum kúra pedig biztosan nem.
Az immunológus által felvetett betegség rendkívül ritka, és csak akkor szednék rá szteroidot, ha az nagyon nagy biztonsággal igazolódott. Ehhez véleményem szerint rheumatológiai szakvizsgálat is kell. Továbbá ne felejtsük el, hogy az ízületi fájdalmak döntő többsége mozgásszervi eredetű. Nagyon részletesen meg kell vizsgálni gyógytornásznak, a sarkától a feje búbjáig, hogy valamilyen apró gerinc eltérés, izom feszülés, ín húzódás nem magyarázhatja-e a panaszait. Nagyon egyszerű lenne az ízületi fájdalmakat antibiotikummal, vagy rövid szteroid kezeléssel gyógyítani, se sajnos ezek még ha hatnak is, általában átmenetileg. Tartós megoldást személyre szabott, nagyon rendszeresen végzett testmozgástól lehet várni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Gabi 2021. 04. 19. 18:20

Tisztelt Doktornő!

40 év feletti, két gyermekes anyuka vagyok, partnereimet nem váltogatom. Jelenleg sajnos P3-as, enyhe fokú LSIL, HPV fertőzést jelölő a cytológiám és magas kockázatú HPV jelenlétét kimutató lelettel rendelkezem.

A fentiek alapján javasolja a HPV oltás beadatását?

A fentiek alapján javasolja most a COVID oltás beadatását? Ha igen, melyik COVID oltás jelenti a legkisebb kockázatot számomra?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 10:01
A HPV elleni oltást javasolom, igen.
Jelen helyzetben a korona vírus elleni oltás élvez prioritást, annak nagyobb a kockázata, mint a HPV eredetű méhnyakráknak (rövid távon).
Az oltóanyagok tekintetében Ön számára bármelyik megfelelő. Mielőbb adassa be, és 1 hóna múlva a másodikat. A második Covid oltás után 4 héttel adnám be az első HPV elleni oltást.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
T. Gabriella 2021. 04. 19. 18:12

Tisztelt Doktornő!

Segítséget szeretnék kérni. Több, mint egy éve jelentkező tüneteim vannak, de mire időpontokat kaptam a nőgyógyászhoz, elmúltak. Elmondásom alapján szőrtüsző gyulladásnak minősítette a problémám a nőgyógyász, de szerintem a tünetek helye alapján ez nem a megfelelő diagnózis. Mivel mindig elmúlt, nem tekinti gondnak, de engem zavar és fájdalmas is. Teljesen kikészít, mikor feltűnik a következő...

Milyen betegségre utalnak az alábbi tünetek: comb belső részén, nagy- és kisajkakon pattanásszerű és méretű, fájdalmas, feszülő duzzanat, fehér résszel. Van, hogy 1-2 hét alatt magától visszahúzódott (esetleg fehér rész nem is alakult ki). De előfordult, hogy kifakadt magától vagy nyomásra (nyomásra sokkal jobban fáj, mint egy pattanás és nehezen "nyomható" ki).

Van, hogy hosszabb ideig kis piros kör vagy sötét lila folt marad a helyén a nemi szervemen illetve a combom belső felén.

Mi lehet ez? Esetleg kezelhető krémmel vagy gyógyszerrel?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 10:03
A leírás alapján megfelel szőrtüsző, esetleg faggyú-vagy verejtékmirigy gyulladásnak. Vizsgálat nélkül nehéz megmondani. Ha újra megjelenik, forduljon bőrgyógyászhoz, inkább oda tartozik, mint nőgyógyászatra.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Patrik 2021. 04. 19. 10:30

Tisztelt Doktornő!

Én egy 32 éves, alapvetően igényes (értem ezalatt a higiéniát) férfi vagyok. Nem mennék bele a részletekbe hogy miért, de szeretnék elkezdeni járni 1-2 utcai örömlányhoz. Ami engem érdekelne,ha csupán kizárólag a lány elégítene ki engem orálisan a szájával természetesen gumi nélkül viszont ezen kívül szigorúan semmi más nem történne, számolnom kell bármilyen életemet veszélyeztető fertőzéssel, esetlegesen egyéb fertőzéssel vagy kicsi rá az esély? (csók, közösülés nem történne) Javasolja esetleg előtte valamilyen gyógyszer kiváltását ha létezik ilyen, vagy valamilyen védőoltás beadatását? Ismétlem, szigorúan a lány elégítene ki a szájával és ezen kívül semmi más nem történne. Előre is köszönöm kedves válaszát, üdv.: Patrik

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 10:07
Sajnos nem tudok megnyugtató választ adni. Az Ön által leírt módon, a HIV kivételével, az összes nemi úton terjedő fertőzést elkaphatja, a szifilisztől a tripperig, a klamídiát, HPV-t, mindent. Bármilyen furán hangzik is, csak akkor lenne biztonságban, ha az orális szexhez is óvszert használna. HPV ellen létezik oltás, csak drága, de az ellen tud védekezni. A többire pedig csináltathat szűrést rendszeresen, és ha megfertőződött, antibiotikummal kezelhető.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
nikolett 2021. 04. 17. 12:56

 

kedves doktornő! olyan ugyben fordulnék onhoz,hogy sosem voltam felfázva! párommal termál fürdöben jártam aholmár nagyon kelett pisilnem,es belevizeltem a termál vizbe!tudom nem szokás ilyet.... aznap este keződtek is a tuneteim! vizelési inger hugycsoben! gondoltam felfáztam....mentem masnap urzinolert! nem hatott ezert ittam két monural port ami szinten nem hatott! elmentem urologushoz aki ureoplasmat talalt vizeletben! doxyciklinnel kezelt,de a tuneteim megmaradtak! utánna kaptam ciprobayt 10 napig szedtem az se segitett! másfél honapig csak estenkent jott az inger.majd utánna már napkozben! közben kezdödött petefeszek fajdalom is! elmentem nogyogyaszhoz ecolit alapitott meg a kezeles sikeres volt eltunt de a tuneteim megmaradtak! az inger hol erosebb hol gyengébb hol elmulik hol elojon! közben elkezdödött huvely lüktetes gát iranyaban is! neha vizes folyas..... elmentem intim infektologushoz! ureo huvelybe hugycsöbe! negy het antibio után eltunt viszont a tuneteim maradtak! kozben elkezdodott szemerem ajak viszketés ,ami viszketés utan atmegy fajdalomba,mintha nafyon beutöttem volna! foleg borotválkozas utan erzem ezt! majd mostmár vegbel nyilasnal is erzem a viszketést! mikoplazma ureo klamidia negativ! mit tud ajanlani merre menjek ezzel? amiket szedtem doxyciklin 2x10 szem,ciprobay2x10,augmentin7x2,tarivid5x2,zinnat 5x2, fosfomycin por,d-mannose por,propolisz csepp,urowaxom 30szem, majd ezt amit ittfelsorolok negy hetig szedtem egyben!augmentin 3 hetig napi kettot,ez mellé nitrofurantoin,10napig,7napig leflokint,plusz mycosistet ! viszont ugy erzem sok gyogyszer feleősiti a tuneteim! pisiles nem csip nem faj csak az inger inmar 6 honapja! erdekes modon ha menstrualok elmulik az ingerem a hugycsobol! mit tudnek meg tenni merrre menjek? lehet ez esetleg gombahugycsoben? amihez mindig csatlakozik bakterium? valastat nagyon koszonom

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 10:34
Egy nagyon nehéz helyzetet vázol, ahol túl van rengeteg antibiotikum kúrán. Leírása alapján sosem segítettek, kicsit nehéz érteni, miért szedett be ennek ellenére ilyen mennyiségű gyógyszert. Vélhetően a bőr, bél, és hüvely flóra is károsodott, ezek helyreállítása lenne most az elsődleges. Szedjen probiotikumot, egyen probiotikus ételeket. Egy kenet vizsgálattal le lehet ellenőrizni, a hüvelyflórával mi a helyzet. Több antibiotikumot ne szedjen. Az gyakori vizelési inger oka számos más eltérés lehet, nem csak fertőzések, ebben jártas urológus felkeresését javasolom.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Tamara 2021. 04. 16. 17:14

Köszönöm a válaszát, még annyit kerdeznék hogy a HPV okozhat nyirokcsomó megnagyobbodást? Maga a vírus jelenléte. Csípőtájéki nyirokcsomó megnagyobbodásom van már ami nem múlik el valamint nyaki reaktiv jellegű is bar azok nem számítanak megnagyobbodásnak. Hiv teszten voltan már kétszer is fél év különbséggel, negatív lett bár még mindig rettegek tőle hogy tévedtek a tesztek. Ultrahang szerint nincs kóros szerkezetünk nem tudjak mi miatt lehet.

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 22. 10:37
A lágyéki nyirokcsomók nem feltétlen számítanak kórosnak, mindenesetre a HPV nem okoz ilyet. Ha a nyakon hónapokig megfigyelhető fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás, és nem ismert az oka (fogászati, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti gyulladások) akkor eltávolítanám sebészileg, a biztonság kedvéért, szövettani vizsgálatra.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Kriszta 2021. 04. 15. 14:18

Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm válaszát. Az el nem múló herpesz a nagyajkon van, szedtem Telvirán, Herpesin tablettát, de egy éve állandóan kiújul, a térdem leszakad annyira fáj és jön fel odáig, a fájdalmas sebhez. Minden napom kínszenvedés, egyedül a Lizin kapszula csillapítja a fájdalmat. A tablettáktól rosszul vagyok, sok hajam kihullt a 2 hónapos Telviran kúra után. Ezt értettem az alatt, hogy állandó. Köszönöm, próbálok majd tovább lépni, de eddig semmi sem segített. Így akkor nincs is esélyem, hogy megkapjam a vakcinát sajnos.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 14:56
Ez, amit leír, egy visszatérő probléma, de nem folyamatos. Mérlegelve a haszon/kockázat-ot, én beadatnám az oltást, de természetesen a döntés az Öné, illetve a panaszai ismerő háziorvossal, vagy az oltó pontban az ottani szakemberrel beszélje meg.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Kinga 2021. 04. 15. 10:43

Tisztelt Doktornő!

Magán rendelés során, nagy nehezen sikerült meggyőzni a kezelő orvost, hogy végezzen SDT tesztet, mert habár nálam nem jelentkeztek tünetek (vagy legalábbis nem tudtam hogy az, de a 6 hét alatt több köztes vérzés, nyákos/véres széklet jelentkezett ), a partnernél elég heves tünetek mutatkoztak, melyre az orvos minden alkalommal azt állította, hogy csak "nem szoktunk össze", érzékenyen reagál a hüvelyben található baktériumokra, nem indokolt a teszt, ő kizárja bármilyen nemi betegség lehetőségét. Nos, a 3. látogatás során mégis elvégezte (6 héttel az aktust követően), mely során gonorrheara pozitív lett a teszt. Ezt követően Sumamed antibiotikum kúrát javasolt, melyet a javaslata alapján 6 napig, napi 1x250 mg-t szedtem, majd azt mondta, hogy ezután nyugodtan lehet szexuális életet élni, és elég ha 1 hónap múlva megyek vissza egy biztonsági tesztre. A kúra óta minden kellemetlenség megszűnt, de engem az 1 hónapos várakozási idő nem nyugtat meg, orvosi részről kissé felelőtlen gondolkodásnak tartom. Indokolt lehet még más jellegű antibiotikum használata, vagy elvégezni előbb a tesztet?

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:02
Az antibiotikum kúra után, legkorábban 3 héttel érdemes tesztelni, előbb nem. Amennyiben székletürítéskor is voltak panaszai, úgy el lehet gondolkodni rajta, hogy a biztonság kedvéért, ne kapjon-e injekciós kezelést (is). De legalább a kontroll tesztet (mintavételt) el kell végezni a fertőzés összes lehetséges pontjáról.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Nikolett 26/L. 2021. 04. 11. 09:57

 

Kedves doktorno! 6honapja vn vizelesi inger hugycsoben! Nem csip nem faj,masfel honapig csak estenkent volt az inger! Vizeletbol ureo tenyeszett ki,doxyciklinnel kezeltek! Utanna a tunetem maradt! Csak mar kezdodott nappal is sz imger! Masfes honap mulva E-coli positiv lett a vizelet majd kikezeltek a tunetem maradt! Azota a tunet hol elojon ,hol elmulik! Kozben megjelent neha petefeszekbe lukteto erzes,es huvelyben is lukteto erzes a gat fele! Csinaltam itthon klamidia tesztet negativ lett! Ennyi ido utan mit gondol doktorno ? Huvely nem tudna kimutatni? Esetleg lehet inkabb mas? Gonorrhea stb? 6honapja rengeteg gyogyszert szedtem, de semmi nem segitett! Az mitol lehet h a legtobb antibiotikum megjobban csak ingerelt?

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:20
Az antibiotikumok tönkreteszik a normál flórát, így nem várható tőlük javulás. tesztelni ennyi gyógyszer után nem érdemes. Úgyhogy amit tehet, az a normál flóra (hüvely és bélflóra is) helyreállítása.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Erika 2021. 04. 09. 14:32

Tisztelt dr Nő

Több éve fennáló bakteriális vaginózisom van. Látott vagy 8 orvos, magánban is voltam, de senki nem tudja mitől borul fel a ph. Minden szabályt betartok, már lassan szexuális életem sincs, vasalok mindent, tampont nem használok. Tenyésztés minden alkalommal bakteriális vaginózis, vegyes flóra. Klion, dalacin betadine, fluomizin, fluxihexal, már mindent kaptam, addig jó mig használom és kezdődik előről több mint 3 éve szenvedek! Minden kezelés után tartósan használtam probiotikumot, gynoflor, vitagyn c. Így sem jó. Megőrülök a viszketéstől.

Hová menjek már? Nem hiszem higy én vagyok egyedüli a problémámmal, senki sem tudja mi okozza. Sle beteg vagyok, medrolt szedek 6mg ot másnaponta. Ez okozhatja? Bár már 20 éve szedem, sosem volt ilyen jellegű problémám. Amikor voltam nemibeteg gondozóba, sem tudtak semmit mi dani, clamidia, stb negativ.Páromnál minden rendben, nem tőle kapom, sőt ez miatt már nem is vagyunk együtt. Mert fáj. Mit tanácsol hová fordulhatnék??

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:26
Mivel régi problémáról van szó, és számos orvos látta, nem tudom, érdemben tudnák-e az okokról nyilatkozni. A leletek nélkül, vizsgálat hiányában nem tudom megmondani mi okozza. Az viszont biztos, hogy ennyi idő után a megoldásra kellene koncentrálni. Ha volt olyan kúp, ami segített, próbálja azt minden alkalommal, amikor érzi, hogy romlik a helyzet. A viszketés nem egy típusos tünete a bakteriális vaginosisnak, körültekintően át kéne gondolni, hogy nem társul-e valamivel. Ám ha a normál hüvelyflóra nem áll helyre, akkor sajnos minden kezeléstől átmeneti javulást várhat.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Kriszta 2021. 04. 08. 14:16

 

Tisztelt Doktornő! Érdeklődöm, hogy akut, súlyos gyulladásos állapotban levő, semmitől nem múló genitális herpesz esetén meg lehet-e kapni a covid vakcinát? Válaszát nagyon köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:28
Nem tudom, mit jelent, hogy semmitől sem múló? A genitalis herpes 6-14 nap után el kell, hogy múljon, főleg kezelés mellett. Ha nem ez történik, és az eset valóban súlyos, akkor még kórházi befekvés is szóba jön, így a covid oltást egy rövid ideig elhalasztanám.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Tamara 2021. 04. 06. 21:56

Kedves Doktornő!

Nemi szemölcseim lettek és a nőgyógyász azt mondta, hogy hpv. A hpv szűres kimutatta a 31-est es több NA típust de a szemölcsökért felelőseket nem. Az orvos azt mondta hogy nem talál erre magyarázatot. Más nemi betegség okozhat szemölcsöt? Vagy esetleg NA hpv?

Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:30
Önnek HPV fertőzése van, ez kiderült a leletekből. Leggyakrabban a 6-os típus okozza a szemölcsöket, de nem mindig. Az NA HPV is lehet az ok. Nem kell tovább keresni a magyarázatot, lehetne még bonyolítani, de nem érdemes. A lényeg, hogy a rákszűrés legyen rendben, a szemölcsöket pedig kezdjék el kezelni. Bármelyik típusú HPV okozta is, az immunrendszere el fogja tüntetni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Noémi 2021. 04. 06. 10:04

Kedves Doktornő!

2021. március 4-i megkeresésemmel kapcsolatosan már kaptam választ Öntől. Mint kiderült azóta külső és belső condylomáim vannak/voltak. Külsőleg az ecseteléstől szépen elmúltak, bár hozzáteszem nagyon körülményes, a borotválkozást is kerülöm és maximális odafigyeléssel kezeltem magam. A belső szemölcsökre a nőgyógyász dr. akinél jártam Aldara-t írt fel. Ezzel nehéz bánni, mivel a nyálkahártyán nem tapad meg annyira így valójában ment mindenhova belül, van ahol ki is kezdte a nyálkahártyát kissé, de igazi Aloe verával bekenve lehúzta a gyulladásokat. A szemölcsök lassan, de kisebbek lettek a krémtől.

Kiderült, hogy alacsony kockázatú HPV-m van, ezek okozzák a szemölcsöket, és van egy magas kockázatú HR:45.

A citológia eredményem: negatív lett.

A doktor azt mondta, hogy ezzel a magaskockázatúval nem kell csinálni semmit, az immunrendszer az ami legyőzheti. (több mint egy hónapja annyi vitamint szedek mióta ezek kiderültek, hogy lassan patikát nyithatnék, Multivitaminok, C, D vitamin, CBDolaj, Grapefruit csepp stb.)

Fél év múlva ismét kell a kontroll vizsgálat a papiromon az volt.

Kérdésem az volna, hogy az ÖN tapasztalatai alapján mit javasol, így hogy negatív a citológia, tényleg megnyugodhatok és bízzam rá magam az immunrendszeremre? semmilyen más egyéb kezelést nem igényel? Esetleg félév múlva ismét csináltassak HPV tipizálást?

Ha a krémes kezelést követően elmúlnak a hüvelynyílás körüli(nyálkahártyán jelentkező) condylomák, azután élhetek végre nemiéletet, vagy meddig várjak ezzel?

Önnek van egyéb javaslata, milyen vitamint szedjek?

Továbbá ami fontos, hogy a jelenlegi állapotomba mennyire érdemes a COVID oltást kérnem, így hogy az immunrendszer erősítése a cél, esetleg később jobb volna megkapni, mint mostanában?

Nagyon szépen köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:35
A citológiát ismételje meg 6 hónap múlva, mert, ha jól értem, az volt feltüntetve az eredményen. Emiatt nem kell aggódnia, más teendő nincs.
A szemölcsök jó, ha elmúltak, amennyiben újabbak jönnek, folytassa a kezelést. Az Aldara krém használata hüvelybementen bátorságra vall, de lényeg, hogy segített.
Nemi életet óvszerrel élhet, mivel a HPV akár évekig is jelen lehet , addig biztos nem javasolt felfüggeszteni. Néhány hét szükséges azért a gyógyuláshoz, illetve hogy lássa, a hüvelybemenetnél tényleg nincs már szemölcs. A következő nőgyógyászati vizsgálatnál meg kell vizsgálni, hogy belül esetleg jelentek-e meg, remélhetőleg nem fognak.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Jdjdjdkd 2021. 04. 03. 11:10

Jó napot kívánok!

Kérdésem a szifiliszre irányulna.

Sajnos tavaly kiderult, hogy szifilisz esek lettünk a férjemmel együtt... Kezelést megkaptuk, a januári vervetelunk 1:2pozitiv és 1:4 pozitív.. Ezek után óvszerrel védekeztünk, ahogyan azt javasolták, ám fogamzás gátló gyógyszert nem szedtem, így egy óvszer szakadás miatti baleset utan, 1 hete pozitív terhességi tesztem lett.. Már van időpontunk kontroll vérvételre, de mivel az 2 hét múlva van, és az eredményre 3 hetet kell majd még várnunk, így nagyon nagyon ideges vagyok... Első sorban azt szeretném kérdezni, hogy nincs e gyorsabb módja a vérvétel eredményének kézhez kapasahoz? Esetleg van olyan rendelő, klinika ahol gyorsabban elkeszulne? Nem tudok ennyit várni, nagyon félek... Es vissza is fertőzhettük egymást azzal az 1 alkalommal? A baba biztosan beteg lenne és elveszítenénk? Válaszát köszönöm..

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 12:42
A 3 hét várakozás egy leletre valóban hosszú időnek tűnik. Esetleg a kezelőorvossal beszélje meg, hogy a laborral tud-e egyeztetni. A laborok ilyen esetben általában készségesek, és a kezelő orvosnak előbb is mondanak, akár telefonban, eredményt. Bár a magánrendelőkben hamarabb lehet leletet kapni, ám mégsem biztatnám, hogy magán útra terelje a gondozását, mert számos vizsgálatra lehet szükség még, ezek túl költségesek lesznek egy idő után. Nem derült ki, hogy nőgyógyász vagy a területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozó kezeli az Önök esetét, mindenesetre a két szakma szoros együttműködésére lesz szükség ebben a helyzetben. Atekintetben viszont szeretném megnyugtatni, hogy a szifilisz, minden stádiumban, és a terhesség alatt is kezelhető, emberi számítás szerint a babának nem lesz baja tőle. Ez a számos vizsgálat és vérvétel pont azért kell, hogy a magzat károsodását biztosan el lehessen kerülni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Wertzui 2021. 04. 01. 23:54

Tisztelt Doktornő!

Tavaly augusztus óta vagyok együtt a párommal és azóta minden szeretkezés után 2 nappal hólyaghurutom van. Többször is voltam nőgyógyásznál, egyszer a teszt pozitív lett ureaplasmara, antibiotikumot szedtünk mindketten és a teszt negatív lett, de a panaszok megmaradtak. Más okot eddig nem találtak, jelenleg tőzegáfonyát és Utipro Plusz szedek együttlétek után, illetve jódozott sós vízben fürdök a megelőzés miatt. A párommal köztünk minden rendben, de ez megkeseríti a kapcsolatunkat. Ő is kész elmenni vizsgálatra, de nem tudjuk, merre tovább. Minden alkalommal gumit használunk. Megköszönöm, ha tud valamit tanácsolni.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 15:00
Olyankor, amikor a panaszok fellángolnak, érdemes lenne nézni egy hüvelykenetet, hogy mi történik együttlét után. Ha valóban baktériumok szaprodnak el, azon lehet gondolkodni, hogy miért nem védi Önt meg a normál hüvelyflóra. Kéne látni, vannak-e lactobacillusok. Ha semmi ok nem derül ki, de a probléma fennáll, akkor ki lehet tapasztalni, milyen kezelés segít, és azt alkalmazni, akár minden együttlét után.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Dóra 2021. 03. 29. 20:18

Tisztelt doktornő!

Előző kérdésem még annyival kiegészíteném, hogy magas kockázatú HPV -t is diagnosztizáltak nálam 6 évvel ezelőtt. Azóta eleinte fél évente jártam kontrollra, legutóbb pedig azt mondta az orvosom hogy elég ha egy év múlva megyek vissza, mert teljesen rendben van az eredmény. Akkor ez azt jelenti hogy az immunrendszerem megfelelően működik és legyőzte a vírust? Ez ugye nem befolyásolja a tesztek eredményét? (HIV, szifilisz, HCV)

Köszönöm szépen!

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 15:02
Az egyéb tesztek eredményét nem befolyásolja. A ritkább kontroll azt jelenti, hogy az eredménye javult, és igen, az immunrendszere dolgozik. Hogy legyőzte-e teljesen, azt nem tudjuk, de legalábbis a méhnyakról úgy néz ki, eltűnt.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Dóra 2021. 03. 29. 12:46

Tisztelt doktornő!

Felkerestem a labort a tesztek ablak periódusát illetően. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy amennyiben az immunrendszerem megfelelően működik, megbízható a 4 hét 2 nap utáni tesztem. Seborrheás dermatitiszem van, időközönként enyhe tünetekkel, semmilyen gyógyszert, kenőcsöt nem használok rá. Úgy tudom ez is egy autoimmun betegség. Már kétségbe vagyok esve, hogy ez befolyásolhatja az eredményem. Tervezem megismételni a vérvételt, de attól tartok hogy 8 hét után sem fogok megbízható eredményt kapni. Kérem nyugtasson meg! Nagyon aggódom!

Nagyon köszönöm!

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 04. 15. 15:05
A seborrhoeas dermatitis nem autoimmun betegség, úgyhogy nem is tudja befolyásolni az eredményt. Szerintem ne halogassa, a két vizsgálat eredménye biztosan megbízható, csináltasson még egyet.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Dóra 2021. 03. 26. 13:21

Tisztelt doktornő!

Előző levelemben azt kérdeztem öntől, hogy 4 hét 2 nap után megbízhatóak-e a HIV 1, 2, p24 antigén, Herpes Simplex 1,2, a HCV és szifilisz tesztek. ( Azóta a szifilisz eredményem is megérkezett, Negatív.) Azt javasolta , ha nehezen nyugszom meg, ismételtessem meg 3 hét múlva őket. Az már majdnem 9 héttel lenne az eset után. Az a kérdésem hogy ennyi idő után az összes tételre vonatkozóan megbízható eredményt kapok, vagy várjam meg a 12 hetet?

Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 27. 08:06
Én úgy gondolom, hogy igen. A laboratóriumi tesztek különböző módszerekkel történnek, a kérő orvos kap arról tájékoztatást, hogy melyik metodika mennyi idő után kérhető, de ennek a részletes tudományos ismerete egy másik szakma, a laboratóriumi orvoslás területe. Amennyiben ilyen mélységben érdeklődik a tesztek után, hívja fel vagy emailben keresse meg az adott laboratóriumban dolgozó labor orvost, biztosan kielégítő válaszokat tud majd adni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Gábor 2021. 03. 24. 06:58

Tisztelt Doktornő!

26 éves férfi vagyok. 5 hónapja tartó foltos hajhullás és ezzel egyidőben kezdődő fél oldali folyamatos fejfájás miatt jártam immunológián, neurológusnál beleértve a koponya CT-t is, valamint góc kutatáson ( fogászat,fül-orr gégészet, hasi UH, urológia, mellkas röntgen) és ezek egyikén sem találtak eltérést egy gócos fogon kívül, amelynek szanálása folyamatban van. Végül szifilisz gyanú miatt részt vettem egy STD szűrésen, melynek eredménye a következő:

RPR 1:32-ig negatív

IgG: határeset

IgM: határeset

Treponema pallidum ELISA: negatív

TPPA: gyengén pozitív

Gerinc lumbálás is történt melynek eredménye negatív.A penicilin kezelést megkezdték, pénteken megyek az utolsó injekcióra. A vérvételen a FVS számom volt kicsit magasabb 11,20, normál (3mm/h) süllyedéssel.

10 éve egy párom van, akit szintén teszteltek, de az ő eredményei negatívak lettek. Felmerült bennem és az orvosokban is álpozitív szifilisz lehetősége, mivel a foltos hajhulláson kívül az elmúlt 10 évben semmilyen szifiliszre utaló tünetet nem tapasztaltam. A kérdésem az lenne, hogy milyen esetekben lehet álpozitív szifilisz eredményeket kapni és hogy milyen vizsgálatokra lenne még szükség ennek felderítésére.

Előre is köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 27. 08:14
A sziflisz tesztek ál-pozitív eredményét rengeteg állapot okozhatja, az egyéb bakteriális fertőzéstől az autoimmun, vagy máj betegségekig. Mindet vizsgálni lehetetlen. Egy általános, tájékozódó kivizsgálása megtörtént, rutin labor, hasi UH, az kórtörténet nagyon részletes felvételével. Látom, hogy az említett immunológus és neurológus megtette ezeket. Egyetértek a penicillin kezeléssel, a haszon/kockázat mérlegelés alapján ez volt a jó döntés. Ráadásul a penicillinnek gyulladáscsökkentő hatása is van, nem kizárólag fertőző betegégeknél segíthet. Ebben a helyzetben várni kell, elképzelhető, hogy a gócos fog okozta a bajt, de sajnos az is elképzelhető, hogy nem derül ki egy konkrét kiváltó tényező a háttérben.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Júlia 2021. 03. 22. 23:25

Tisztelt doktornő!

Az elmúlt 6 hónapban újból és újból visszatérő hólyaghurutom volt, E. Coli fertőzéssel, amit mindig más és más antibiotikummal kezeltek az első akut alkalmat leszámítva tenyésztés alapján. A legutolsó kúra után, februárban - már tünetmentesen - az urológus azt javasolta, hogy végeztessek nőgyógyászati vizsgálatot, bár semmilyen látható/érzékelhető nőgyógyászati tünetem nem volt és azóta sincs. A hűvelykenetből szintén E. colit tenyésztettek ki, amire 500 mg Zinnat-ot szedtem 7 napig. Múlt héten volt a kontroll, ahol kiderült, nem múlt el a “fertőzés”, a tenyésztés eredménye: E. Coli, sok telep, ESBL-termelő törzs. A nőgyógyász most 500 mg Levofloxacin Sandozt írt fel 7 napra. Egyrészt nagyon megijeszt az ESBL, másrészt ennek az antibiotikumnak a lehetséges mellékhatásai, de nyilván ezt már be kell szednem. Viszont a nőgyógyász azt javasolta, hogy a partnerem is szedje ezt az antibiotikumot, és - tekintve a súlyos mellékhatásokat - nem vagyok meggyőződve arról, hogy erre valóban szükség lenne.

Nem világos, hogy a partnerem megfertőződhetett-e a (teljesen hagyományos) együttlétünk során, ha semmilyen tünete nincs? Ha igen, akkor ez kimutatható-e nála? Jobb lenne csak akkor kezelni őt is, ha valóban fertőzött. Amennyiben nekem sikerül kigyógyulnom (ha az, hogy E.Coli van a hűvelyemben egyáltalán betegség) és a partnerem nem szedett antibiotikumot, akkor visszafertőződhetek és a végén egy multirezisztens E.Coli lesz az eredménye? A mikroszkópos vizsgálat nem talált a hűvelyemben Lactobacillus flórát. Ezügyben tehetek valamit már az antibiotikum kúra alatt, vagy csak utána érdemes? Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel,

Júlia

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 27. 08:22
Az Ön által leírt szituáció sajnos gyakori, és úgy látszik egy lassú folyamat lesz, mire az orvosok elengedik a folyamatos tenyésztéseket, és az állandó antibiotikum felírást. A párjánál, ha nincs panasza, nem kell vizsgálat, kezelés pláne. Önnél is egy ponton túl valószínűleg az antibiotikum túlzott alkalmazása okozta a problémát, egyrészt kialakult egy ellenálló törzs, másrészt a saját normál hüvely-és bélflóra is változhatott miatta. Én azt javaslom, ne szedjen több antibiotikumot emiatt, akkor sem, ha a tenyésztése pozitív. A tünetmentes nő hüvelyében jelen lévő Coli baktérium nem betegség, nem kezelendő. Ahogyan a gomba sem az. A saját flórát kéne erősíteni, probiotikummal, akár hüvely kúpban, akár szájon át. Gyógyszertárban vásárolhat több félét, vagy fogyasszon természetes probiotikumokat, ha van esetleg hasmenés, puffadás, emésztési zavar, akkor annak a rendezése is szükséges.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Bernike 2021. 03. 19. 08:27

 

Doktor nő! Január 12-en volt egy gombás fertozesem, és akkor megvizsgaltam magam. Furcsa kinövèseket láttam a huvelynyilasnal, elmentem orvoshoz azt mondta gomba. Most megint kijött a gombam és ugyanúgy ott vannak a ki növesek alakja színe nem változott. Jovoheten kaptam csak idopontot. Gomba okozhat e ilyesmit a huvelynyilasnal, illetve csakis kizárólag HPV lehet?? Én úgy tudom semmilyen tüneteket nem okoz, viszont folyamatos holyaghurutom, vizelési ingerem és fertozeseim vannak. Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 27. 08:36
A gomba nem okoz kinövéseket, kipirosodást, viszketést, hámlást szokott. A hüvelybementnél lévő növedékek megítélésekor nagyon körültekintően kell eljárni, még nagy tapasztalatú szakembernek is jelenthet problémát, hogy eldöntse, egy kifejezettebb hüvelybemeneti redőzöttségről van szó, vagy valóban condylomáról. Az nagyon ritka, és nem is valószínű, hogy condyloma megjelenik a hüvelybenenetnél, sehol máshol pedig nem. Segíthet a megítélésben, ha az adott területről történik mintavétel (tehát nem a méhnyakról, hanem a külső nemi szerv és hüvelybemenetről) HPV PCR-re.
EzE
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Dóra 2021. 03. 16. 20:34

Tisztelt doktornő!

Február 5-én és 6-án volt több nyelves csókom egy szabados nemi életet élő férfival, és az én számban fogínyvérzés állt fenn. Az ő szájában esetleges sebről illetve vérző fogínyről nem tudok. Meg is ujjazott, úgy hogy előtte megfogta előváladékos péniszét, viszont itt sem vagyok biztos benne hogy esetleg került abból a kezére is....4 héttel és 2 nappal az eset után elvégeztettem egy komplett STD szűrőcsomagot amely Herpes Simplex 1 IgG/IgM, Herpes Simplex II IgG/IgM, HCV elleni antitest, HIV 1/HIV 2, p 24 antigén elleni antitestet néztek. TPHA és RPR-re még várok.....Az összes többi eredmény negatív lett. A kérdésem az lenne, hogy HIV esetében 4 hét után megbízható az eredmény ezzel az eljárással? HCV esetén is elegendő a 4 hét várakozási idő? És még egy kérdés: a szifilisz eredményem miért késik? Az összes többi egyszerre érkezett. Utalhat ez valamilyen gondra az eredményt illetően? Továbbá Hepatitis B ellen elméletileg kaptam oltást, 2005-ben,ezért azt nem szűrettem. Ön szerint érdemes lenne azt is? Megnyugodhatok vagy szükséges mégegy vérvételt elvégeztetnem az összes tételre vonatkozóan? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!

Tisztelettel!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 18. 13:40
Szerintem nyugodt lehet, egyrészt nem valószínű, hogy ilyen módon fertőződött, másrészt a tesztek is negatívak. Nem tudom, a szifilisz szerológia miért késik, mindenesetre ha nehezen tud megnyugodni, én azt javasolnám, hogy ismételtesse meg a teszteket 3 hét múlva, két teszt már biztosan nem téved.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Anna 2021. 03. 15. 07:45

Kedves Doktorno!

Befejeztem a kezelesemet Klamidia miatt. Viszont intim tolcsert hasznalok es hasznalat elott csak gyorsan mostam at meleg vizzel. Van esely ra, hogy a bakterium megtapadt rajta es most ujrafertozodtem?

Valaszat elore is koszonom.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 18. 13:41
A szervezeten kívül a klamídia rendkívül gyorsan elpusztul, így nem hiszem. Ezzel együtt az intim tölcsért érdemes nagyon alaposan tisztítani, mert más kórokozók megtelepedhetnek rajta.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Águ 2021. 03. 13. 11:02

Üdvözlöm.

2013 ban szifilisszel kezeltek majd minden fel evben kontrollra jártam.

2016 ban a kezelőorvostol kaptam zárójelentést miszerint további vizsgálat nem szükséges,vagyis meggyógyultam.

Azóta új monogán kapcsolatban élek.

7 hetes terhes vagyok és a vérvétel ismét kimutatta a trepoma pallidium ellen termelt antitestet.

Lehetséges ön szerint hogy évekkel ezelött nem megfelelő kezelést kaptam,és ez idő alatt lehet hogy az új társamat is megfertőztem?

Teljesen kétségbe vagyok esve.

Most újabb kezelést kapok(penicillin).Lehetséges hogy a veremből soha nem tűnik el ez a baktérium és veszélybe sodrom a még meg nem született gyermekemet is?

Köszönöm válaszát.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 13. 20:22
A terhesség alatt az immunrendszer kissé másképp működik, néha nehéz eldönteni, hogy a teszteket hogyan értékeljük. Az, hogy a baba egészségesen fejlődjön, a legfontosabb, valószínűleg ezért döntött az orvosa a kezelés mellett. Ha rendszeresen jár a terhesgondozásra, és a javasolt kontrollok megtörténnek a szifilisz miatt, úgy egyáltalán nem veszélyezteti a babát.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Tomi 2021. 03. 12. 13:45

Tisztelt Doktornő!

Barátnőmmel küzdünk nagyjából 2 éve egy visszatérő gombás fertőzéssel (soha semmilyen teszt nem tudott kimutatni semmit). 2 év alatt egyetlen orvosnak sem sikerült megoldani ezt a rejtélyt.

2020 októberében viszont sokkal erősebb tüneteink lettek. Nekem intenzív makk gyulladás, viszketés, égő érzés. Barátnőmnek pedig különböző folyásokkal tarkított méhszáj gyulladás. Azóta járunk orvosról orvosra és néha kimutatható cadida fertőzés, amit mindenféle dologgal kezeltek már. Egyelőre eredménytelenül. Igazából akárhány orvoshoz elmentem eddig, mindegyik megkérdőjelezte az előző orvos által felírt kezelést és kitalált valami hasonlót. Eddig egyik sem hozott semmilyen eredményt. Most újabb orvos, újabb teszt és előreláthatólag 4-6 hetes kezelés vár rám megint. Valóban ennyire nehéz eltalálni egy ilyen hétköznapi dolognak a kezelési módját vagy szimplán nem sikerült egy hozzáértő orvoshoz eljutnom?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 13. 20:32
Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok érdemben tanácsot adni, nem ismerem a diagnózist. Az intenzív makk gyulladás sok mindent jelenthet, összességében remélem, hogy sikerül megoldást találni ilyen hosszú idő után. A tesztek végtelen ismétlésében nem hiszek (hacsak nem maradt ki valami), inkább a megoldásra törekednék.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Zsuzsa 2021. 03. 10. 22:31

Tisztelt Doktornő!

Segítségét kérném szülès után 1 hónappal csalànkiütès jött ki rajtam, ami azóta is kijön! Allergia tabletta szedèse mellett nem jelentkeznek vagy ha nem veszem be ès kijön elmúlik magától 1-2 óra múlva ! Voltam vèrvètelen ès gasztroentelogus szakrendelèsen! Nincs étel allergiàm de az se.IgM megh elég magas, nagy labor vèrképem viszont jó! Szeretnék segitsèget kérni lehet valami nemi betegsèg oka a.kiütès és a magas igm ! Voltam nőgyógyászati vizsgálat hüvelyfertözèsre kaptam hüvelykupot! Màs tüneteim nincsenek ! Segitsègét előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 13. 20:37
Ha nem szoptat, és az antihisztamin mellett nincsenek tünetei, szedje nyugodtan. Ha a tünetek napi rendszerességgel jelentkeznek, tovább, mint 6 hét, akkor tovább kell gondolkodni azon, lehet-e valamilyen enyhe gyulladás a szervezetében valahol. Elképzelhető, hogy a hormon szintek változásához van köze a kiütésnek, a jó hír az, hogy ahogyan jött, el fog múlni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Ildiko 2021. 03. 04. 17:40

Tisztelt Doktornő!

Tanácsát szeretnem kérni a következőben. STD szűrésen Chlamydia pozitív lett. 10 nap Doxyciklin kúrán az utolsó pár napban a tünetek rosszabbodtak, mondhatom rosszabb lett mint előtte volt.

Tudom az antibiotikum miatt várni kell 3 hetet mielőtt ellenőrző tesztre megyek. A kérdésem az lenne hogy vissza menjek e igy a klinikára mar most remélve felírnak mas gyógyszert vagy mindenképp ki kell várni a 3 hetet es új tesztet kell csinálni? Picit aggódom mert a Doxyciklint hatásosabbnak vélték a klinikán a sumamedet helyett. Viszont nekem nem vált be.

Nagyon köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 17:55
Nem írta meg, milyen panasz az, ami rosszabbodott. Elképzelhető, hogy az antibiotikum miatt felborult a hüvely egyensúlya, és kialakult egy hüvely gomba, vagy bakteriális vaginózis, emiatt is érezheti magát rosszabbul. Érdemes visszamenni, a tüneteket lehetőség szerint kezelni, de a chlamydia kontrollt valóban 3 hét után tudják elvégezni. Addig más antibiotikum nem javasolt.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Noémi 2021. 03. 04. 11:21

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 hete voltam bőr és nemi beteggyógyásznál mivel az intimterületeken kívülről apró hegyesebb pöttyöket, szemölcsöket fedeztem fel. A doktornő akkor felírt Condilyne ecsetelőt, ő csak kívülről vizsgált meg. Vírusos szemölcs volt, amit jól sejtettem, azzal a gyanúmmal is mentem oda. Ecseteltem, 3+4 napig a leírás szerint, szépen eltűntek itt-ott. Azonban ami ennél jobban aggaszt, az az, hogy a hüvely bemenetnél, a nagyajkakon belül a húgycső alatti részeknél rendellenes kinövések vannak, változó formában, karfiol szerű kinézettel, illetve vadhús kinövéseknek tűnnek amolyan apró kisujj körömnyi méretűek.

Tanácstalan vagyok, hogy ezzel milyen orvoshoz forduljak, mert feltételezem ez is HPV vírusos kinövés. Ahol voltam ott csak a külső területek fagyasztásával/lézerezésével foglalkoznak, a belső területen mely a nyálkahártyát érinti már nem, így fogalmam sincs, hogy ezzel nőgyógyászhoz vagy bőr és nemibeteggyógyászhoz forduljak, aki egyúttal kezelést is tud javasolni, vagy helyben kezelni. Olvastam, hogy adott esetben ezeket (lézerezik?)

Kérném szíves segítségét, hogy célirányosan hova/kihez/ milyen területet érdemes felkeresnem, kihez érdemes fordulnom, ahol ezt a problémát kezelik is?

Nagyon köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 18:00
A hüvelybemenetben, és azon belül található szemölcsöket, vagy a húgycső körül, nem lehet ecsetelni, így ezeket valóban orvos tudja eltávolítani. Ha a hüvelybemenetnél beljebb is vannak, akkor nőgyógyász. Ha azon, vagy kívül, akkor bőr és nemigyógyász is. Mind az elektrocauteres "égetés", mind a lézeres eltávolítás megfelelő. Nagyon változó, hogy elvállalják-e, ez általában az adott orvos rutinján és tapasztalatán múlik, nem feltétlen attól függ, hogy állami, vagy magán keretek között kér ellátást. Tájékozódjon, elsősorban telefonon, hogy az Ön által kiválasztott intézményben az adott orvos végez-e ilyen beavatkozást.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Zsuzsa 2021. 03. 02. 17:45

Tisztelt Dr.Úr/Nő

Egy visszatérő panasszal fordulnék önhöz!

Először is azzal kezdeném, hogy voltam teljes körű Std vizsgálaton minden eredményem negatív, a Nőgyógyász Dr.nő hüvelyflóra helyreállítást javasolt, mert az jött ki a vizsgálaton, hogy normál flórát tartalmazó baktériumok nem találhatóak a kenetben!

Ezen kívül csináltattam vizelettenyésztést... szintén negatív lett az eredményem!

Voltam urológusnál is, megnézett ultrahanggal semmilyen elváltozást nem

Látott!

Mégis időszakosan, legtöbbször

együttlét után vagy menstruáció után gyakori vizelési ingerrel küszködök, fura diszkonfort érzést érzek az alhasamban, és ilyenkor gyakran látogatom a mellékhelyiséget, éjszaka is legtöbbször kimegyek kétszer vagy többször pisilni.

Olyan mintha felfáznék mindig...

Tudom, hogy Genitális herpesem is van, olykor időszakosan kijönnek a hólyagok, máskor csak a tüneteit érzem, húzódik a combom hátúl, égő érzést érzek a hólyagok megjelenési helyén, de hólyagok nem jelennek meg...önszerint okozhat herpes gyakori vizelési ingert?

Vagy mi lehet ennek az oka ? Ön szerint milyen irányban induljak el ennek a problémának a megszüntetésére, kiderítésére?!

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Zsuzsa

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 18:10
Nem valószínű, hogy a panaszát nemi úton terjedő fertőzés, vagy ultrahanggal látható eltérés, pl. vesekő okozza. Így a negatív leletei teljesen érthetőek. Talán olyan urológushoz érdemes fordulni, aki speciálisan női vizelési panaszokkal foglalkozik, bár amíg a hüvelyflórában van eltérés, valószínűleg nőgyógyászhoz fogják küldeni. Vannak olyan nőgyógyászok, akik kimondottan a hüvely flórával foglalkoznak, illetve a kismedencét, mint komplex rendszerrel foglalkoznak, melynek része lehet a kismedence izom tónusának vizsgálata, gasztroenterolgussal való együttműködés is.
Első körben azért érdemes otthon kipróbálni, hogy ha menses után 6 napig használ hüvelyflóra helyreállító kúpot, illetve együttlét után valamelyik bakteriális vaginosis kezelésére való kúpot, akkor nem lehet esetleg megelőzni a tüneteket. Hibát ezzel nem követ el, és jó eséllyel megoldja a problémát.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Ancsa 2021. 02. 28. 22:36

 

Tisztelt Doktornő! Régebben írtam már, most kaptam meg a választ, azt hiszem nem teljesen volt egyértelmű a kérdésem. Egy 5 évvel ezelőtti rövid kapcsolatom után 2 évvel kezdtem aggódni, hogy esetleg elkaphattam valamit. Akkor elmentem orvoshoz, aki nagyon alaposan megvizsgált, teljes std szűrést kért, és minden leletem negatív lett szerencsére. A szifilisz miatt aggódom azóta is. Tüneteim nem voltak, az új, 3 éve tartó kapcsolatomban a páromnak sem. Rpr és tpha egyaránt negatív volt, mégsem tudok megnyugodni. Tavaly nyáron válaszolta a doktornő, hogy a negatív leleteim azt mutatják, hogy jelenleg nincs szifiliszem. Erre vonatkozott a kérdésem, hogy mit jelent, hogy jelenleg? Érdemes megismételni a vizsgálatot, mert lehet, hogy két év után lappang? Esetleg lehet olyan, hogy a laborban elcseréltek valamit? Vagy ez a lelet rendben van, nyugodt lehetek? Köszönöm válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 18:14
Semmilyen vizsgálatból nem lehet 100%-os következtetést levonni. Ha szeretné növelni a vizsgálat biztonságát, és jobban megnyugodni, csináltasson még 1 tesztet. A szifiliszt az immunrendszer képes legyőzni, ebben az esetben viszont azért nincs teendője, mert már nincs mit kezelni. A negatív teszt azt jelenti, hogy vagy soha nem volt szifilisze (és ez a sokkal valószínűbb) vagy az immunrendszere maradéktalanul legyőzte a fertőzést (erre elhanyagolhatóan kicsi az esély).
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Petra 2021. 02. 25. 17:51

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben voltam hiv szifilisz es hepatitis szűresen amik negatívak lettek utána semmilyen kérdéses esemény nem történt. 1 évre rá újra hiv szűresen szintén negatív. Lett egy anális fekélyem es nemi szemölcseim is. Hpv teszt 31 es. Szemölcsöt okozót nem mutatott ki. Lehetséges a hiv? Két negatív tesztem van de lehet rosszul megvizsgalni a vért? A labor papírokon 6 nap telt el a levétel és a vizsgálat utan. Köszönöm

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 18:15
A HIV teszt nagyon megbízható, 2 negatív eredmény mellett, biztos, hogy nem HIV okozza a tüneteit.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Zsófi 2021. 02. 24. 15:11

Tisztelt Doktornő!

Tényleg nem írtam le előző kérdésemben, hogy milyen tesztek történtek.

Én az 51. napon mentem el HIV tesztre. Negyedik generációs HIV teszt volt, amit laborban néztek.

Az exem 41-42 nap után ment el hasonló tesztre. Az is negyedik generációs HIV teszt volt és laborban végzett.

Ez konklúzívnak tekinthető vagy ajánlott 3 hónap elteltével megismételni a korábban felsorolt tüneteket figyelembe véve?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 03. 04. 18:16
Nem szükséges, ezek a teszt eredmények teljesen megbízhatóak.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Zsófi 2021. 02. 22. 14:37

Tisztelt Doktornő!

Szíves segítségét szeretném kérni. December nyolcadikán voltam együtt a már exemmel. Szex, orális szex, anális szex nem történt, de más igen (azaz ondóval érintkeztem és csók is volt).

2 hétre rá torokgyulladásom volt nyirokcsomó duzzanattal. Újabb két hétre rá ismét begyulladt a torkom és erősen fájt a fejem. Majd a szemem kétszer is erősen begyulladt.

Az exem 41 nappal az eset után elment laboratóriumi tesztet csináltatni, ami negatív lett. Én 51 nap után jutottam el orvoshoz. Azt is laborban vizsgálták meg és negatív lett. Mindkét teszt negyedik generációs volt.

Ön szerint a tünetek és a fent említett eset miatt ajánlott lenne még egy teszt elvégzése vagy egyszerűen valami más okozta a tüneteimet?

Köszönöm.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 24. 14:28
Nem írta le, milyen tesztek történtek. Amennyiben STD teszteket végeztek a partnerénél, és Önnél is (ebben az esetben garat-váladékból) és azok negatívak lettek, egészen nyugodt lehet. Összességében a panaszai vírusos felső léguti betegégre utalnak, de a tesztek elvégzéséből baj nem lehet.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
András 2021. 02. 22. 12:29

Kedves Doktornő!

Tavaly 30 nappal egy meggondolatlan esemény után STD labor(HIV,szifilisz,Hepatitis C,Herpesz)illetve PCR 3as panel(ureaplasma,chlamydia,gonorrhea) vizsgálatot végeztettem.Minden eredmény negatív lett.

Viszont az utóbbi időben testszerte egyre több piros,anyajegyhez hasonló kiütést vélek felfedezni.

Érdemes lenne esetleg újra valamelyik tesztet megcsináltatnom?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 24. 14:30
Nem a nemi úton terjedő fertőzésre gondolnék elsőképpen, az anyajegy-szerű képletek megjelenésekor. Bőrgyógyászaton mutassa meg, pontos diagnózissal könnyebb az okokról nyilatkozni.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Kovacs Gusztav 2021. 02. 21. 16:29

Tisztelt Doktornő!

Meglatogattam egy masszazsszalont, itt erotikus masszazsban volt reszem, illetve ugynevezett csuszkamasszazs is tortent es nem vagyok benne biztos, hogy a holgy nemi szerve erintkezett-e a piniszemmel vagy sem. Lehetseges-e igy barmilyen STD-t elkapni?

A masszazs masnapjan viszketett a peniszem, piros foltok jelentek meg rajta es lehamlott. Ezek a tunetek elmultak. Viszont megfigyelheto a makk es fityma bellemezenek a szarazsaga, illetve ezeknek a kivorosodese furdes utan(a szokasos tisztalkodoszereket hasznalom). Illetve ez a kipirosodas maszturbalasnal is elojon közvetlenül magömlés utan, de par perc utan elmulik. A makkom szine is megvaltozik neha, korabban mindig rozsaszin volt, az utobbi idoben enyhen sotetebb a pereme, picit kekes-lilas. Tovabba problemas lett a herezacsko bore, ami szinten piros, de nem faj, nem viszket, nem hamlik. Tobb mint ket honapja allnak fent a tunetek.

Semmillyen folyasom sincs es vizeleskor sem erzek csipo erzest.

Ön szerint mitol lehet illetve kizarhato-e az STD? Milyen vizsgalatot javasol?

Valaszat elore is koszonom!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 24. 14:33
Az STD betegégeket a tesztek elvégzésével lehet kizárni. Mivel úgy látom a leveléből, aggódik, arra bíztatnám, végeztesse el őket, és utána teljesen nyugodt lehet. A fent leírt tünetek inkább tűnnek ekcémás jellegűnek, azaz nem-fertőző bőr gyulladásnak. Téli hónapokban ez nagyon gyakori, főleg érzékeny bőrű embereken, a megfelelő gyulladáscsökkentő, vagy hidratáló készítmény használata mellett általában tünetmentessé tehető.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
HSV 2021. 02. 17. 21:46

Kedves Doktornő!

Intim herpeszről szeretnék érdeklődni, amely évi 2-3 alkalommal okoz nálam tünetet (nő vagyok). Természetesen tünetes időszakban kerüljük az együttlétet a párommal. A kérdésem az lenne, hogy tünetmentes időszakban csak óvszerrel védekezhetek a párommal? Óvszer nélkül mindenképp elkapja? Vagy mivel nekem vannak tüneteim így pontosan tudom, hogy mikor aktiválódik? Voltam bőrgyógyásznál és nőgyógyásznál is akik azt mondták, hogy ugyanúgy működik, mint az ajakherpesz vagyis a tünetek elmúlása után óvszer nélkül is együtt lehetünk, viszont sok helyen azt olvastam, hogy tünetmentesen is fertőzhet a herpesz. Ez utóbbi nem csak arra vonatkozik, hogy aki hordozó, de sosincs jellegzetes tünete, ő az aki fertőz tünetmentesen? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 18. 12:13
Azt hiszem egészen biztos, 100%-ban igaz információt senki sem tud Önnek adni. Sokan hordozzák a herpesz vírust tünetmentesen, és általában a partnerek nem kapják el. De néha valaki mégis. A szakirodalom szerint nem lehetetlen a fertőzést tünetmentesen átadni, de ismétlem, ez azért nem jellemző. Ezt úgy gondolom a partnerével kell megbeszélni, hogy ő hogyan viszonyul egy esetleges fertőzéshez, hiszen alapvetően nem egy veszélyes vírusról beszélünk.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Ildi 2021. 02. 17. 16:01

Tisztelt Doktornő!

25 éves nő vagyok. Három évvel ezelőtt egy férfi orálisan kényeztetett (a múltjáról semmit sem tudok, és az orális szexet én nem viszonoztam neki), sajnos meggondolatlan voltam és nem védekeztem. Se előtte, se utána nem voltam senkivel. Milyen betegségektől kell hogy féljek? Ön szerint elmenjek-e egy STD tesztre? Előre is köszönöm a választ.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 18. 12:14
A 3 évvel ezelőtti, kizárólag orális szex miatt ne menjen STD vizsgálatokra, és úgy gondolom nem is kell tartania semmilyen nemi betegségtől.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Imre 2021. 02. 15. 21:03

Tisztel Doktornő!

Olyan kérdésem lenne, hogy Mycoplasma genitalium teszten pozitív lett és Ureaplasma is pozitív lett, kaptam antibiotikumos kezelést (Doxycylin 20 szem) és egy időre el is múltak a tünetek, majd hirtelen vissza tértek, és az orvosom újra elküldött tesztelésre és most várjuk újra az eredményt, de most semmilyen gyógyszert nem kaptam, tünetek azóta is vannak. Arra lennék kiváncsi, hogy ön mit ajánlana? Esetleg keresek másik orvost, vagy ez a szokványos eljárás? Illetve annyit mondott, hogy teljes önmegtartóztatás, ebbe az önkielégítés is bele tartozik?

Válaszát előre is köszönöm!

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 18. 12:17
Attól függ, milyen tünetek tértek vissza. Ezeknek a fertőzéseknek a kezelése néha küzdelmes, át kell gondolni, milyen antibiotikumot mennyi ideig adunk, és hogy a partner megfelelően lett-e kezelve, például. Az önmegtartóztatás nem feltétlen szükséges, illetve ha nagyon szigorúan, mindenhez használnak óvszert, és mellőzik az orális szexet, lehetnek együtt is.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
Lili 2021. 02. 13. 21:04

Köszönöm válaszát!

Lenne még egy utolsó kérdésem. Nálam kimutatták az ureaplasmát és kaptam 3 nap azitromicint amit a párom is ugyanúgy be szedett. Nem múlt el úgyhogy, Kaptam 10 nap doxicyklint úgy néz ki jobb lett tőle. A párom volt std teszten az antibiotikum előtt neki negatív lett. Szükséges neki is beszedni a doxyciklynt vagy elég volt a 3 nap azitromicin? Ő tünetmentes volt előtte is.

 
Dr. Szandányi Réka 2021. 02. 18. 12:18
Nem, ha se tünete, se pozitív tesztje nincsen, ő ne szedjen antibiotikumot.
Dr. Szandányi Réka a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa
12...4546>
Kövess minket