PrEP

Mi az a PrEP és ki használhatja?

A PrEP az angol Pre-Exposure Prophylaxis rövidítése. Magyar neve még nincs, de használata hazánkban is egyre terjed. A PrEP egy olyan készítmény, aminek rendszeres szedésével elkerülheted a HIV-fertőzést. Mindössze napi egy tablettáról van szó, viszont nagyon fontos a pontos adagolása, mert akár egy nap kihagyással is veszélynek teheted ki magad, ha HIV-pozitív partnerrel fekszel le. Mint az óvszer esetleges kilyukadásánál, úgy itt sem garantálható a 100%-os védelem, de a kutatások szerint így is 92%-kal csökken az esélye annak, hogy elkapd az AIDS-ért felelős vírust.

 

A készítményt férfiak és nők egyaránt használhatják, de kizárólag receptre lehet kapni, és szigorú szabályoknak kell megfelelnie mindenkinek, aki élni akar vele. Először is köteles három havonta kontrollra járnia, valamint vállalnia kell, hogy minden nap fogja szedni a tablettát. Magyarországon egyelőre csak a HIV-vel foglalkozó infektológusok tudják felírni a PrEP valamennyi változatát (legismertebb a Truvada), de mielőtt megkaphatnád rá a vényt, át kell esned egy részletes szűrővizsgálaton, amely során esetleges nemi betegségeiden túl még a vesefunkcióidat is ellenőrzik.

A PrEP szedését elsősorban annak ajánljuk, akinek állandó, de HIV-pozitív partnere van, és kezelése még nem tart ott, hogy a vírusszám a kimutathatatlan alá csökkenjen. Amennyiben több partnered is szokott lenni, akkor továbbra is javasoljuk az óvszer használatát, mivel csak az képes megvédeni a többi szexuális úton terjedő betegség ellen. Ezzel a korábbi 92%-os védettséged is jócskán megnő, így ez a legajánlottabb megelőzési mód.

Ha további kérdéseid lennének, próbáld ki weboldalunkon Az orvos válaszol menüpontunkat, vagy konzultálj személyesen egy nemigyógyásszal.

Kövess minket