Klamídia

Mi az a klamídia fertőzés?

Az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegség (STD), melyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz. Akár egy röpke alkalom is elég ahhoz, hogy elkapd, ráadásul nem csak a hagyományos közösülés által, hanem az orális, anális aktus során is. Ha nem kezelteted idejében, akkor súlyos szövődményeket is okozhat, annak ellenére, hogy a klamídia fertőzés tünetei sok esetben eleinte nem jelennek meg, nem zavaróak. A szövődmények közül a kismedencei gyulladás, a meddőség és az ízületi gyulladás a legveszélyesebbek.

Mit tegyek, ha klamídia fertőzésre gyanakszom?

A klamídia fertőzés tünetei esetében – csakúgy, mint az összes többi szexuális úton közvetített betegség (STD) fennállásakor mindkét partnert kezelni kell, ezért nagyon fontos, hogy a partnered is tudjon a betegségedről. Ha klamídiára gyanakszol, akkor kérj STD-szűrésre időpontot!

Hogyan kapható el a klamídia fertőzés?

Fertőzött partnerrel folytatott nemi aktus révén Te is megkaphatod. Főként olyanokat veszélyeztet, akik gyakrabban váltják partnereiket és óvszert sem használnak – így sajnos a fiatalok körében terjedő STD-k között vezető szerepet foglal el.

A klamídia fertőzés többször is elkapható?

Nem jelent védelmet, ha korábban már valaki kigyógyult a fertőzésből. A klamídia fertőzést sajnos többször is meg lehet kapni.

A klamídia fertőzés tünetei nőknél/férfiaknál és a klamídia-szűrés menete:

Mik a klamídia fertőzés tünetei?

A fertőzés megszerzésekor sokan semmiféle tünetet nem észlelnek magukon, ez így van a férfiak közel felénél, de a nők háromnegyedének sem tűnik fel semmi rendkívüli nemi szervi tünet. Emiatt fontos, hogy bizonyos rendszerességgel vegyél részt STD-szűrésen! A klamídia fertőzés tünetei torok és végbél fertőződése esetén sem mindig jelentkeznek.

A klamídia fertőzés tünetei nőknél:

  • vizeléskor fájdalom, égő érzés
  • vérezgetés nemi aktus után
  • bővebb és/vagy megváltozott színű vagy szagú hüvelyi folyás
  • menstruációk között vérzés vagy erősebb menzesz
  • kellemetlen érzés és alhasi fájdalom

A klamídia fertőzés tünetei férfiaknál:

  • vizeléskor fájdalom, égő érzés
  • húgycsőből folyás
  • kellemetlen érzés és fájdalom a heréknél

Végbél fertőzésének lehetséges tünetei:

  • égés, viszketés, váladékozás

Mi történik a klamídia szűrésen?

A szűrésen először is mintát vesznek – nőknél a méhnyakból illetve a húgycsőből, férfiaknál csak a húgycsőből, de ha kiterjedt klamídia fertőzésre gyanakszol, akkor a végbéltájékról, sőt a torok nyálkahártyájáról is.

FONTOS TUDNOD: ha a fenti tünetek közül akár egy is fennáll, akkor lehetséges, hogy más nemi betegségek is megfertőzhettek, ezért javasoljuk, hogy ne csak klamídia vizsgálatra menj el, hanem komplex STD-szűrésre.
 

Kövess minket