Bakteriális vaginózis

Mi az a bakteriális vaginózis?

A bakteriális vaginózis a hüvelyi folyás leggyakoribb oka a szexuálisan aktív, szülőképes korú nőkben. Az erre a problémára hajlamos nőknél életük során többször is visszatérhet. Kialakulhat önmagában, ismeretlen okból, vagy társulhat a méhnyak vagy a belső női nemi szervek gennyes gyulladásához.


Mik a tünetei?

A legjellemzőbb és egyben leginkább zavaró tünete a kellemetlen szagú – hal vagy romlott hús szagára emlékeztető – kisebb vagy nagyobb mennyiségű hüvelyi folyás.


Hogyan állapítják meg a bakteriális vaginózist?

A hüvelyváladék  vizsgálatára van szükség. Mivel a bakteriális vaginózis tünetei elég jellegzetesek, maga a diagnózis felállítása általában nem nehéz. Mégis érdemes a hüvelyváladékot mikroszkóp alatt megvizsgálni, mert a bakteriális vaginózis könnyen elfedheti, más, társuló betegség tüneteit. Együtt járhat például gombás fertőzéssel, vagy klamídiás méhnyak gyulladással is. Ilyenkor természetesen nem elég önmagában a bakteriális vaginózist kezelni


Hogyan kezelik a hüvelyi folyást?

A bakteriális vaginózis eredetű hüvelyi folyás kezelése két lépésben történik.

  1. Kóros baktériumflóra elpusztítása
  2. Normális hüvelyflóra helyreállítása, megerősítése.


Hogyan előzhető meg a hüvelyi folyás?

  • A nemi szervek területének tisztán és szárazon tartása
  • Mindennapi enyhe szappanos mosakodás (pl. glicerines szappannal), majd öblítés és alapos szárítás
  • A vizelet-, vagy székletürítés után az elölről hátrafelé törlés megakadályozza, hogy a végbél baktériumai a hüvelybe jussanak.
  • A szellős, nedvszívó ruhák (például a pamut, vagy pamuttal borított alsónemű) lehetővé teszik a levegőáramlását, és segítik a nemi szerveket szárazon tartani.
  • Nem javasolt viszont a gyakori hüvelyöblítés és gyógyszeres öblítőszerek használata. Ezek az eljárások csökkentik a hüvely savasságát, elősegítik a fertőzést és ezen keresztül a kismedencei gyulladást.
  • Egy-két kivételes alkalmat leszámítva, kerüld a tanga bugyi viselését!
  • Ugyanez vonatkozik a tamponhasználatra is, nem javasolt, de vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlen – ilyenkor ügyelj a rendszeres cserélésére.

A biztonságos szex, és a szexpartnerek számának korlátozása ugyancsak fontos a megelőzés szempontjából.

Kövess minket