Szifilisz (luesz, vérbaj)

Ki kaphat el szifiliszt?

Főként azok a veszélyeztetettek, akik megfelelő védekezés (óvszer) nélkül létesítenek sok partnerrel szexuális kapcsolatot, amibe az orális és anális szex is beletartozik.

Hogyan terjed a szifilisz?

  • A szifiliszes fertőzés átadásához olyan testi érintkezés szükséges, amely révén a fertőzött váladék (ondó, hüvelyváladék, nyálcserével is járó csók) közvetlenül átjut a partner szervezetébe.
  • terhes nő magzatát is fertőzheti, amely legsúlyosabb következménye a magzati elhalás.
  • Terjedésében szerepet játszhatnak a közös tűt és fecskendőt alkalmazó intravénás kábítószert fogyasztók.


A szifilisz lefolyása:

Melyek a szifilisz stádiumai?

A szifilisz kezelés nélkül egy krónikus lefolyású, stádiumokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség.

Korai fertőző szifilisz:

  1. stádium: A nemi szervek, száj, végbélnyílás, de egyéb a szexuális előjáték során igénybevett testrészek átlag három hét múlva kisebesednek. Ez az elsődleges fekély, mely rendkívül fertőző.. A fekélyhez rövidesen a környező nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata társul. Férfiaknál a seb megjelenését követően néha a hímvessző fájdalma, szűkületet is okozó duzzanata is kialakulhat.

A nőknél ritkábban lehet a betegség elsődleges szakaszára jellemző tüneteket észlelni,mert a fekély jelentkezhet a hüvelyben vagy a méhszájon.

  1. stádium: A megfertőződés napjától számított kb. 9 hét múlva megjelennek a másodlagos szifilisz klinikai tünetei. Ezekre általában jellemző, hogy nem viszketnek, halványrózsaszínű foltok, majd barnásvörös, tapintható, szélükön gyakran gallérszerűen hámló kiütések.
    Hajlatokban, nemi szerveknél kisebesedő, nedvező, bűzös csomócskákat észlelünk, melyek rendkívül fertőzőek.
    Általános kísérő tünetek: rossz közérzet, levertség, gyengeség és egyre gyakrabban találkozhatunk a központi idegrendszer érintettségére is utaló tünetekkel (fejfájás, hallás,- és látászavar).

Késői szifilisz:

Elsősorban belső szervi – szív-, keringési rendszeri, ideggyógyászati, pszichiátriai, szemészeti – és bőrtünetekkel járhat.

Hogyan történik a szifilisz diagnosztizálása és kezelése?

Nem kell megijedned, a szifilisz gyógyítható betegség!

Diagnosztizálása és kezelése nemigyógyász szakorvos feladata. A diagnózis a betegek fizikális- és vérből végzett ellenanyag vizsgálatán, nedvező tünetek illetve az elsődleges fekély esetén a kórokozó kimutatásán alapul.

Nagyon lényeges, hogy ha a nemi szerveden seb, fekély van, vagy lágyéki nyirokcsomó duzzanatot tapasztalsz, továbbá ha olyan bőrkiütésed van, mely nem viszket, nem fáj, és ehhez esetleg általános nyirokcsomó duzzanat társul, akkor feltétlenül menj el STD szűrésre, hiszen szifiliszed is lehet.

A minél korábbi diagnózis nagyon fontos, mert a szifilisz minden stádiumban antibiotikummal tökéletesen meggyógyítható, viszont a kezeletlen szifilisz súlyos, akár halálos szövődményeket okozhat.

FONTOS TUDNOD: a szifilisz lefolyását az indokolatlanul szedett antibiotikumok módosítják, a fájdalmatlan sebekre alkalmazott fertőtlenítő hatású készítmények a kórokozó kimutatását megakadályozzák, ezért ha a fenti tüneteket tapasztalod, haladéktalanul fordulj nemigyógyászhoz.

Kövess minket