HPV elleni védőoltás

 

Mi az a humán papillómavirus (HPV)?

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó vírus, amely növedékek keletkezését váltja ki. Ezek a növedékek lehetnek jóindulatúak, mint a nemi szervi szemölcs (kondilóma) vagy rosszindulatúak, mint a méhnyakrák, az egyéb nemi szervek rákja, bizonyos szájüregi rákok valamint a végbél laphámrákja.

Hogyan terjed a HPV fertőzés?

A HPV bárkit megfertőzhet: fiúkat és lányokat, férfiakat és nőket egyaránt. A HPV anyáról gyermekére is terjedhet, elsősorban a szülés közben. Mivel nem okoz tüneteket, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek, viszont ők is terjeszthetik a fertőzést.

Elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, beleértve a hüvelyi, az orális és az anális együttlétet is, de kézzel is átvihető. Fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik.

A vírus behatolásához apró hámsérülés szükséges, ezért a sérüléssel járó szexuális aktus, a nemi szervek borotválása, a dörzsölődést okozó fehérnemű (pl. tanga) a  folyamatot elősegíti.

Hogyan kezelik a HPV okozta rákot?

Amennyiben a HPV okozta rákot korai stádiumban fedezik fel, vagy még korábban, a rák kisebb műtéttel jól eltávolítható. Ezért nagyon fontos a szűréseken rendszeresen részt venni!

Későbbi stádiumban felfedezve azonban csonkító műtétre, kemoterápiára, sugárkezelésre kell számítani, és ilyenkor az életkilátások is lényegesen rosszabbak.

Hogyan védekezhetsz a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcs ellen?

 • Szexuális önmegtartóztatással;
 • Gumióvszer használatával, ami csakis abban az esetben véd, ha a fertőzött területet teljes egészében lefedi, de ez sajnos gyakran nem kivitelezhető;
 • HPV elleni védőoltással Mit kell tudnod a HPV elleni védőoltásról?

  A HPV elleni védőoltás a megelőzést szolgálja. Létezik olyan 4 komponensű vakcina, amely nem csupán a méhnyakrák, de a nemiszervi szemölcsök megelőzésében is segítséget nyújt.

  Ez az oltóanyag négyféle HPV (6,11,16,18) típussal szemben nyújt közel 100%-os védelmet.

  Már hazánkban is elérhető a legújabb 9 komponensű védőoltás is, mely további 5, rák szempontjából magas kockázatú HPV típus ellen nyújt védelmet.

  Mikor kell beadni a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcsök elleni védőoltást?
 • A teljes oltási sorozat három oltásból áll, amelyeket meghatározott rendben, 6 hónap – 1 év alatt kell beadni.
 • A szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) beadott oltásnak van a legnagyobb védő hatása, mert így a HPV-vel való első „találkozás” már védett állapotban történik. Ezért a kislányokat és kisfiúkat a legjobb ilyenkor beoltatni.
 • Fiatal felnőtt korban (16-26) is célszerű kérni a védőoltást, hiszen ez a szexuálisan legaktívabb életszakasz, amikor a legnagyobb a valószínűsége a nemi szervi szemölcsök kialakulásának.
 • A 4 komponensű védőoltás adható később is (26-45 év között) akár azoknak is, akik már átestek valamilyen HPV által okozott betegségen, főként abban az esetben, ha nem élnek stabil párkapcsolatban.

Fontos, hogy egy korábbi fertőzés alkalmával nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés leküzdésére!

HOL TUDOK OLTÁSRA JELENTKEZNI?
Háziorvos, nőgyógyász, bőr-és nemigyógyász és BELVÁROSI ORVOSI CENTRUM

 

Kövess minket